ЛАСНА ЯБЛОНЯ (ДИКА): ПІЛЬЗА ДЛЯ ОРГАНІЗМА ЧАСУ, РЕЦЕПТИ
Одне з головних місць у широколистих, хвойних і змішаних лісах займає дика яблуня. Залежно від регіону це дерево можна побачити як самотньо росте, так і в оточенні «родянників».
Лісова яблуня може досягти висоти 12-14 метрів, товщини дула приблизно 40 сантиметрів. У молодому віці часто поруч зі дулом проростає 2-3 порослі й якщо їх не обрізати, то вони виростають повноцінними деревами. Тому яблуня може мати вигляд, як великий кущ.
Крона дерева округла, розкидна, густа, може бути й куляста. Залежно від віку гілки мають різний відтінок: від темно-коричневого до сірого. Часто на гілках є колючки. Листя довгочерешкове, округле. Цвести дерево починає на початку травня, квітки великі з п'ятьма пелюстками білого або рожевого кольору.
Плодоношення починається вволосі. Найкраще плодоносять дерева, що ростуть на опушках лісів, в полі, гірше — під тропічним шаром. Поспілі плоди бувають різного кольору, розміру, форми. Колір найчастіше зелений жовтий, водночас бувають і червоні відтінки. Смак кислий або кисло-солодкий.
ПОЛЕЗНІ ВОЙСТІВКИ ЛІСТІВ ЯБЛОНІ, ЧАС ЗАГОТУВАННЯ
Лісова яблуня ще називається — дічка. Її плоди мають великий спектр корисних речовин, проте корисні не тільки плоди, а й листя дерева, вони містять багато потрібних організму людині мікроелементів. Збирають листя після цвітіння дерева.
Один з основних вітамінів, що міститься в листі яблуні — це вітамін С, у 100 грамах свіжого листя його міститься до 400 міліграмів.
Тому використання у своєму раціоні заготовленого листя допомагає організму протистояти інфекціям, стресам, надає енергії. Також зелене листя яблуні багаті амінокислотами та містять у різних кількостях такі речовини:
- алюміній;
- цинк;
- мідь;
- залізо
- марганець;
- фосфор.
Використання відварів і настоїв із листя дічки збагатить організм людини корисними речовинами та зміцнить її.
Щоб листясю користь, їх треба правильно та своєчасно загоїти. Збиратися листя треба з дерева, хімічну обробку якому не проводили.
Краще це робити в період появи зав'язу, коли ще всі корисні елементи зосереджені в листі та не перейшли в плоди.
Листя відбирають молоді, здорові, не ушкоджені. Після збору, листя необхідно висушити. Для цього її розстелюють в один шар на чистій поверхні, у затіненому місці. У процесі висушування листя треба врошати, щоб воно не злипалося, і не псувалося.
Готовність визначається за сильною ламкістю аркуша. Після сушіння їх ламають і складають у скляну банку для зберігання. Сушити можна також і в електросушарці за температури не вище ніж 45 °C.
Заготівка для чаю відбувається дещо іншим способом:
- Збирають листя і видаляють черевички.
- Листя в'яля. Для цього їх розкладають на рівну поверхню, накривають марлею і залишають постояти за кімнатної температури 4-6 годин.
-
Подрібнюють. Можна це зробити двома способами:
Спочатку листя мнуте, поки з них не піде сік, потім скручують у трубочки та подрібнюють.
- Пропустити через м'ясорубку.
- Процес ферментації. Приготовлену масу, укладають у скляний або емальований посуд товстим шаром, накривають чистим вологим рушником і ставлять у тепле місце, температура в якому має бути в межах 25-27 °C. У процесі ферментації аркуш змінює колір із зеленого на коричнево-золотий запах із трав'яного стає фруктово-медовим.
- Сушіння. Коли ферментація завершиться, листя викладає тонким шаром і сушить у тіні до повного висихання.
У готову домашню заварку можна додавати шматочки сушених фруктів, корицю, шипшини.
ПІЛЬКА ПЛОДІВ ЛИСНОЇ ЯБЛОНІ
Опалі яблука можуть зберігатися під листовою тривалий час, вони не псуються і зберігають свої корисні властивості.
Завдяки тривалому зберіганню, цей фрукт доступний цілий рік. Вживання яблук збагатить організм:
- вітамінами — А, С, РР;
- мінералами — залізом, калієм, магнієм;
- пектинами.
Яблуко — низькокалорійний продукт, це один із плюсів їх вживання. Також їхня присутність у раціоні важлива у разі:
- Анемії.
- Залізо, що міститься в яблуках, сприяє появі червоних кров'яних тілець.
- Гіпертонії.
- Регулярне вживання яблук допомагає знизити артеріальний тиск і позбутися головного болю.
- Серцево-судинних захворювань.
- Є в яблуці речовини, що виступають природними антиоксидантами та уповільнюють осідання холестерину на стінки судин, у такий спосіб зменшують ймовірність утворення атеросклеротичних бляшок.
- Ожирении.
- У яблуках міститься винна та яблучна кислота, які вживання фрукта роблять легкозасвоюваним, водночас допомагають перетравлювати їжу, що трапляється впродовж години після з'їдання фрукта.
- Цукрового діабету.
- Задовольняється потреба в солодкому, водночас шкідливо не приносять.
- Подагре.
- Сприяють виведенню з організму сечової кислоти.
- Очищення організму.
- Яблучний сік виводить шлаки, сприяє виведенню ниркових каменів, корисний як сечогінний засіб.
Яблука багаті на пектино та вітамін С, тому допомагають виведенню токсинів з організму та відновлення балансу шкіри. Яблучний сік без цукру знижує кислотність шлунка.
Корисні властивості яблук застосовують і в косметології:
- маски із соку, м'якоті та шкірки яблук використовують для зміцнення, підтягування та свіжості шкіри обличчя;
десятихвилинна ванночка з яблучного оцту та рослинної олії, з'єднаних у рівних пропорціях, допоможе зміцнити нігті;
- яблучна шкірка допоможе вибілити від роботи на кухні руки;
- відвар із листя яблуні зміцнить волосся на голові;
- запалення зі шкіри швидше зніме, якщо накласти кашку зі свіжих яблук.
РЕЦЕПТИ З ВИКОРИСТАННЯМ ЛІСТІВ І ПЛОДІВ ЯБЛОНІ
-
Настій із листя: 1 столова ложка висушеного та подрібненого листя заливається 1 склянкою киплячої води. Після чого впродовж двох годин настоюється в закритому посуді. Готовий настій процідити. Застосовується для:
Лікування дихальної системи — стимулюється відходження мокротиння, зменшує запалення слизових оболонок.
- Використання примочок на пошкоджені зони шкіри — подразнення й гнійні запалення на шкірі рук і обличчя швидко купаються, також шкіра тонізується і зміцнюється.
- Лікування та профілактики хвороб шлунково-кишкового тракту.
- Чай: 1 чайна ложка на 200 мілілітрів окропу. Настоюють 5 хвилин. Корисні властивості: знімає охриплість голосу, полегшує протікання застуди.
- Чай із медом: до настояного на листі чаю додати 1 чайну ложку меду. Корисні властивості: має загальнозміцнювальну дію.
- Мазь: 1-2 яблука розтерти в кашку, змішати з такою самою кількістю вершкового масла або жиру. Застосування: використовується для загоєння тріщин і ранок.
- Відвар із яблук: 2-3 яблука, заливають 1 літром води та кип'ятять на повільному вогні 15 хвилин. Застосування: як сечогінний засіб, приймають по 1 склянці тричі на день. Такий самий ефект дасть заварена 1 столова ложка висушеної шкірки однією склянкою окропу. Настоювати 15 хвилин і приймати по половині склянки 5 разів на день до їди.
-
Яблучний оцет: 800 грамів подрібнених, очищених від насіння яблук, 1 літр води, 200 грамів черзлого чорного хліба, 100 грамів цукру, 10 грамів дріжджів. Приготування: всі інгредієнти перемішати, покласти в скляну банку та залити водою. Банку накрити марлів і залишити стояти за температури 20-30 градусів у темному місці на 1,5 тижні, водночас періодично перемішувати дерев'яною ложкою. У цей період сік окисляться. Потім процідити отриману суміш і в отриману рідину додати цукру, з розрахунку 100 грамів на 1 літр рідини.
Банку з приготованим оцтом накривають марлею і залишають стояти ще 1,5-2 місяці, поки він не засвічує. Готовий продукт розливають по щільно закритих пляшках. Корисні властивості: зміцнює судини, уповільнює процеси старіння, допомагає у разі розладів системи травлення та лихоманки, виводить шлаки з організму.
Сушені та печені яблука вживають для поліпшення травлення, у разі закрепів. Також можна їсти й свіжі перетерті плоди.
Застосування в їжу лісових яблук має свої протипоказання: не рекомендується вживання яблук у разі виразкової хвороби, гастриту, підвищеної кислотності, також можливі прояви алергічних реакцій.
Яблуня лісова (дияка) містить багато корисних речовин для організму людини. Вони містяться в корі, гілочках, квітках, листі та плодах дерева. Регулярне вживання в їжу цього фрукта сприятливо впливає на перебіг практично всіх життєво важливих процесів організму.
Широке застосування не тільки плодів, але й інших складників допоможе відновити та зміцнити здоров'я, зробить життя яскравішим і цікавішим.
- Ціна: 60 ₴