Кошик
572 відгуків
Питомник декоративных культур Гуменюка М.С.
+380677279177
+380979803357

Глід звичайний. У контейнерах Д5.

  • В наявності 82 од.

12 грн.

+380677279177
0В світлу пору доби
  • +380979803357
    0 Вайбер. Лише для сповіщень.
Глід звичайний. У контейнерах Д5.
Глід звичайний. У контейнерах Д5.В наявності 82 од.
12 грн.
+380677279177
0В світлу пору доби
  • +380979803357
    0 Вайбер. Лише для сповіщень.
Купити

Опис

Глід звичайний. У контейнерах Д5.

Шановні покупці! Оскільки ми більшу частину робочого часу проводимо на розпліднику, а не біля комп'ютера або паперів, то можливість приймати Ваші замовлення є тільки через корзину. Ваш інтернет магазин самообслуговування. І тому без зарплати менеджера в ціні товару.

(Цей інтернет ресурс в процесі наповнення. Більш повний перелік наших пропозицій дивіться на https://www.miroslav.vn.ua Тут розміщено понад 2300 пропозицій. Щоб купити ще дешевше, приїжджайте на розплідник. Самовивіз від суми замовлення 2500 грн включає 40% знижку.)

Глід звичайний, або Глід колючий, або Глід згладжений (лат. Crataegus laevigata) — чагарник або невелике дерево, вид роду Глід (Crataegus) сімейства Рожеві (Rosaceae).
У природі ареал виду охоплює практично всю територію Європи.
Росте в чагарниках, на узліссях, в рідкісних листяних і соснових лісах, в уремії річок, на осипах і відслоненнях, особливо добре на важких глинистих грунтах. Приурочений переважно до районів з ясно вираженим морським кліматом.
Росте повільно, тіньовитривалий, посухостійкий, морозостійкий. Відомий екземпляр цього виду віком понад 400 років, мав 2,5 м в обхваті.
Ботанічний опис

Глід звичайний являє собою великий чагарник або невелике деревце з несиметричною кроною, досягають у висоту 3-8 м, рідко до 12 м. Кора старих гілок світло-сіра; гілки оливково - або червонувато-коричневі; молоді пагони м'яко-волосисті, пізніше голі. Колючки довжиною 0,6—2,5 см, у культурних примірників нечисленні, іноді є також оліственние колючки.
Нирки яйцевидно-округлі, завдовжки 2-3 мм. Листя — голі, тонкі, на початку бумагообразные, потім досить щільні, з верхнього боку темно-зелені, з нижньої — світло-зелені, в контурі обернено-яйцевидні, довжиною 2-6 см, шириною 2-5 см; нижні листки цілісні, лише на вершині зубчасті, решта — трилопатеві, лопаті частіше тупі, рідше гострі, зарубчасто-зубчасті, рідше гострозубчастими, середня іноді трехнадрезная; на неплодоносящих пагонах — більші, ширші і більш глибоко розсічені, 3-5-роздільні. Черешки повстяно-опушені, завдовжки 0,8—2,0 див.
Суцвіття прямостоячі, рідкісні, 6-12-квіткові, з довгими голими осями і квітконіжками. Квітки діаметром 1,2—1,5 см, білі або рожеві; чашолистки широкі, овально-трикутні, розпростерті; тичинок 18-20, з червоними пильовиками; стовпчиків 2, рідше 3.
Плоди эллипсоидальные, яйцевидні або майже кулясті, неясно гранистые, червоного або червоно-коричневого кольору, рідше жовті або білуваті, діаметром 7-10 мм, соковиті. Кісточки в числі 2-3, завдовжки до 7 мм, шириною 5-6 мм, опуклі, з 2-3 борозенками зі спинного боку і плоскі, звивисто борознисті з черевної сторони.
Цвітіння в травні — червні. Плодоношення з серпня.
Рослинна сировина

У плодах виявлено урсолова, хлорогенова, виннокаменная, кав'ярня і лимонна кислоти, β-ситостерин, сапоніни і флавоноїди, аскорбінова кислота, каротин, дубильні і гіркі речовини, сорбіт, холін, ацетилхолін і жирне масло.
У листках і квітках містяться хлорогенова, кавова, кратегусовая і ряд інших кислот, флавоноїди, гіперозид, кверцетин, вітексин, ефірну олію (до 0,2 %), триметиламін.
У насінні знайдено глікозид амігдалин і жирне масло, у корі — ескулін.
Значення і застосування

Плоди, зібрані після заморозків, споживають як у свіжому, так і в консервованому вигляді (зацукрованими). Вони використовуються як начинки для пирогів, йдуть на приготування варення, киселів, компотів, сурогатів кави і чаю. Борошно з сушених плодів використовується у хлібопекарській промисловості для приготування вітамінного хліба з фруктовим присмаком.
З кори плодів глодів отримують червону, коричневу і жовту фарби для тканин.
Здавна і широко використовують як декоративну рослину в садах і парках, а високостовбурні форми також в алейних посадках. Прекрасно переносить стрижку і формування; завдяки великій пагонотвірною здібності є цінною породою для живоплотів.
Медоноси, охоче відвідуються бджолами, дають нектар і пилок.
Застосування в народній медицині
Вживання глоду з лікарськими цілями відомо з часів Діоскорид.
Плоди і квітки використовуються в народній медицині при ревматизмі, набряках, атеросклерозі, підвищеній функції щитовидної залози, мігрені, психічних розладів в клімактеричному періоді, епілепсії, гіпертонічної хвороби.
Кора молодих гілок, зібрана ранньою весною, — як протигарячковий і в'яжучий засіб, а також при проносі.
Застосування в науковій медицині
У сучасній медицині препарати глоду колючого (отримані із зрілих плодів і суцвіть на початку цвітіння) використовуються як засіб, що надає стимулюючу дію на серцевий м'яз і при функціональних розладах серцевої діяльності. Клінічними випробуваннями встановлено, що рідкий екстракт плодів і суцвіть знижує кров'яний тиск, підвищує працездатність, зменшує больові відчуття, знімає відчуття важкості і стискання у ділянці серця.
Призначають глід при ангіоневрозах, міастенії, стенокардії, як хороший засіб при безсонні на грунті нервового збудження, при миготливої аритмії і пароксизмальної тахікардії, гіпертиреозі з тахікардією.
Екстракт плодів входить до складу комплексного препарату «Кардіовален», застосовуваного при ревматичних пороках серця, кардіосклерозі, стенокардії, вегетативних неврозах.
Глід звичайний має і інші назви – глод, боярка, дерево давнину, бариня-дерево, глід колючий та ін.

Являє глід собою високий чагарник з великими колючками. Цвіте з травня по червень, білі квітки зібрані в густі суцвіття. Плоди червоні, кулясті, дозрівають з серпня по вересень.

На території Північної Америки, де глід особливо поширений, зустрічається близько 1250 видів цієї рослини. Росте він скрізь: у парках, садах, лісах, біля будинків і т. п.

У квітах, дозрілих плодах та корі шипшини міститься багато активних біологічних речовин. Квітки збирають з травня по червень, плоди – серпень-вересень, кору – в період сокоруху. Сушать плоди у сушарках або тіні. Зберігають у паперових мішках, ящиках, банках, коробках. Зберігаються плоди і кора – 2 року, квіти – 1 рік.

Так як глід не токсичний, застосовувати його можна довгостроково, дотримуючись дозування. Глід діє як спазмолітичний засіб, судинорозширювальну, підсилює кровопостачання головного мозку і серця, знижує холестерин в крові, має слабку сечогінну дію, знижує проникність стінок капілярів і судин.

В гомеопатії глід називають ліками для старого серця. Настоянка з плодів глоду звичайного надає тонізуючу дію на серце при перенапруженні.

Для людей літнього віку рекомендується такий збір трав: квітки глоду – 50 г, трава горця пташиного – 25г, трави хвоща польового – 25 р. Суміш трав заливають склянкою окропу, настоювати 30 хв, після процідити і випити невеликими ковтками протягом дня.

При неврозі серця застосовують збір: квітки глоду, трава собачої кропиви, трави сухоцвіту, квіти ромашки змішати в пропорції 4:4:4:1. На склянку окропу столову ложку цієї суміші, настояти 30 хвилин. Рекомендовано по 75 мг 3 рази на день.

Якщо дошкуляють головні болі, застосовують настій плодів глоду в комбінації з іван-чаєм, в поєднанні 1:1, додаючи трохи м'яти перцевої. Застосовувати на ніч по півсклянки настою.

Використовують квітки і плоди глоду звичайного при набряках, епілепсії, ожирінні, алергічних захворюваннях, гастриті, ревматизмі, цукровому діабеті (регулює рівень цукру в крові). Завдяки високому рівню в плодах глоду вітаміну С, його призначають для підняття імунітету.

При захворюваннях жовчних шляхів і печінки, беруть глід, як жовчогінний засіб.

Настій (водний) плодів глоду - Налити в термос склянку окропу, насипати 1 столову ложку плодів, настояти три години і процідити. Приймають зазвичай тричі на день по 75 мг.

Спиртова настоянка глоду (плоди) - настояти 1 ст. ложка плодів на 0,5 склянки горілки, застосовувати по 25-30 крапель з невеликою кількістю води, рекомендовано 3 рази в день.

Чай готують з плодів або квіток глоду звичайного. 1 столову ложку сушених квітів або плодів залити півтора склянками окропу, настояти 25-30 хв і процідити. Застосовувати по половинці склянки тричі на день. Усуває безсоння, знижує артеріальний тиск, заспокоює.

Людям, які перенесли інфаркт, рекомендовано випивати настоянку глоду звичайного щодня в цілях профілактики.

Використовуються плоди глоду і в кулінарії. Роблять з них желе, повидло, соуси, морси, компоти та ін.

Протипоказання до вживання глоду Великі дози і непомірне споживання, можуть викликати нудоту, блювання, порушення ритму серцевих скорочень, запаморочення, шкідливо це особливо людям, які мають порок серця.

Лікування глодом звичайним протипоказано при індивідуальній непереносимості і зниженому тиску (гіпотонії). З особливою обережністю рекомендовано приймати глід під час вагітності.

Інформація для замовлення

  • Ціна: 12 грн.