Кошик
1589 відгуків
+380 (67) 727-91-77
+380 (96) 301-75-59
Розсадник декоративних культур Мирослава Гуменюка.
Кошик

Глід криваво-червоний. Саджанці в контейнерах Д12.

60 ₴

Показати оптові ціни
  • В наявності 159 од.
  • Оптом і в роздріб
Глід криваво-червоний. Саджанці в контейнерах Д12.
Глід криваво-червоний. Саджанці в контейнерах Д12.В наявності 159 од.
60 ₴
+380 (67) 727-91-77
0В світлу пору доби
  • +380 (96) 301-75-59
    0 Вайбер. Лише для сповіщень.
+380 (67) 727-91-77
0 В світлу пору доби
  • +380 (96) 301-75-59
    0 Вайбер. Лише для сповіщень.
повернення товару протягом 14 днів за домовленістю
У компанії підключені електронні платежі. Тепер ви можете купити будь-який товар не покидаючи сайту.

Глід криваво-червоний. Саджанці в контейнерах Д12.

 

Що про нього пишуть: 

Витривала, невибаглива рослина застосовується для створення непрохідних живих огорож. Добре формується і переносить регулярне стриження. Квіти та плоди мають цілющі властивості. 
Глід криваво-червоний, Боярка, Глодь, Бариня  (лат. Crataegus sanguinea Pall.) — це невелике дерево або високий чагарник, який зазвичай досягає заввишки не більш ніж 5-6 метрів, хоча трапляються екземпляри до 10 і навіть 12 метрів заввишки. Належить до сімейства Рожеві (Rosaceae).

Дуло глоду покрито темно-бурою або буро-сірою, а гілки — криваво-червоною корою або темні. На гілках рослини є прямі тверді колючки завдовжки до 4-5 см (зазвичай 2-3 см) і завтовшки приблизно 2 мм темно-червоного кольору. На молодих пагонах колючок мало або зовсім немає.

Листя розміщене черговим, за формою яйцеподібне, зворотно-яйцеподібне або широкоромбічне, на вершині загострені, основою клиноподібне суцільнокрає. Листя неглибоко трьох-семі лопатьне або грубозубчасте, з 3-5 пилчастими лопатями.

Листя зібране в густі щитоподібні суцвіття завдовжки до 4 см і завширшки до 5 см. Квітки шпалери, діаметром 12-15 мм, жовтувато-білі. Колір глід ліжево-червоний на початку літа, період цвітіння 10-12 днів.

Плоди — яблука кулястої або коротко-еліптічної форми, діаметром 8-10 мм, яскраво-червоного кольору, іноді жовтогарячо-жовті. Усередині плодів борошниста м'якоть. Спереджають у вересні-віктері.

Рослина живе до 200 років (іноді до 400), плодоносити починає у 12-15-річному віці.

посилення глоду криваво-червоного

Часто трапляється в природному вигляді в Європейській частині Росії, а також у Сибіру та на Кавказі. За кордоном трапляється в Казахстані, Середньій Азії, Монголії та Китаї.

Росте в лісовій, волосіні та степовій зонах. Трапляється в рідкісних сухих лісах, на лісових галявинах і опушках.

Цей різновид глоду широко культивується в Середньій смужці Росії, де місцями здичав. Розмножується насінням або вегетативно (поросльними відводками)

Рослина невибаглива, морозостійка, але не переносить підтоплення й близького залягання ґрунтових вод.

Заготівка сировини — глоду криваво-червоного

У фітотерапії заготовляють квітки, плоди та листя цієї рослини.

Заготівку квіток потрібно робити на початку цвітіння, до моменту розкриття всіх квіток. Однак не рекомендується заготовляти квітки занадто рано, коли ще багато з них не розпустилися, оскільки така сировина дуже повільно сохнутиме й може побуреть (випортитися). Для заготівлі в суху погоду найкраще вдень, коли висохне роса, зрізають щитоподібні суцвіття. Відразу ж (впродовж 1-2 години) після збирання їх поміщають у сушарки за температури 40 °C, або під навіс, або на горищах, але з гарною вентиляцією, розтираючи попередньо тонким шаром. Висушені квітки зберігати треба у скляній або іншій герметично закритій тарі. Правильно заготовлена сировина має слабкий своєрідний аромат, трохи гірка на смак. Термін зберігання квіток — 2 роки.

Аналогічним способом заготовляють листя глоду.

Плоди заготовляють тільки після їхнього повного дозрівання (з кінця вересня до перших заморозків). Їх обгортають і збирають у кошики або мішки, обриваючи водночас як цілі щитки, так і окремі плоди. Сушуть у сушарках або печах за температури до 70 °C або на сонці, під навісом або на горищах за умови гарної вентиляції, розкладаючи тонким шаром (4-5 кг на 1 кв. м). За кімнатної температури в сухості сировина висихає зазвичай за 7-8 днів. Водночас маса сировини зменшується втричі-4 рази. Зберігають сухі плоди у скляній тарі, щільних мішках або фанерних ящиках. Термін зберігання — до 8 років. Правильно заготовлена сировина має кислувато-солодкий із невеликою гіркуватістю смак, майже без запаху.

Хімічний склад плодів глоду з криваво-червоного

Корисні властивості рослини визначаються її хімічним складом. Плоди глоду криваво-червоного містять безліч корисних речовин, серед яких особливо варто зазначити:

флавоноїди (кверцетин, вітексин, гіперін, гіперозид) та сапоніни;
органічні кислоти (лимонна, урсолова, олеанолова, кавова, хлорогенова, скорочена);
вітаміни А, С, Е, К, аротиноїди та інші вітаміноподібні речовини;
дубильні речовини;
тритерпенові та флаконові глікозиди;
бета-ситостерин;
цукру, зокрема фруктозу (до 11%), крохмаль, сорбіт;
холін;
жирні та ефірні олії;
пектин.
Серед наведеного списку особливо треба виділити урсолову кислоту, яка істотно розширює спектр лікувальних властивостей рослини. Саме вона чинить судинорозширювальну та кардіостимулювальну дію. Однак ця кислота має ще антимікробні, протизапальні, гепатопротекторні, протипухлинні та сечогінні властивості, а також необхідна людському організму для синтезу колагену. Останнє властивість урсолової кислоти призводить до того, що вживання плодів глоду має омолоджувальну дію, адже колаген — це речовина, що надає форми та пружності клітинам шкіри. До того ж урсолова кислота необхідна організму багатьох живих істот для регенерації тканин, чинячи у такий спосіб ранозагоювальний ефект.

Квітки рослини також містять безліч корисних речовин, деякі з яких не містяться в інших частинах рослини. До останнього можна віднести флавоноїди (кверцетин і кверцитрин) й ацетилхолін.

Корисні властивості глоду — криваво-червоного

Користь глоду криваво-червоного відома людям здавна. Ще наші далекі предки використовували його для профілактики та лікування найрізноманітніших захворювань. Причому в хід йшли не тільки плоди рослини, а й квітки, і навіть кора. Наприкінці XVIII століття лікарі стали цілеспрямовано застосовувати цю рослину для лікування найрізноманітніших захворювань ЦНС і серцево-судинної систем. Показання до застосування препаратів цієї рослини донині досить широкими.

Глід дуже корисний для серцево-судинної та нервової систем. Препарати з нього мають зовсім небагато протипоказань, тому можуть прийматися тривалий час, звичайно ж, за умови дотримання дозування.

Глід криваво-червоний зміцнює стінки кровоносних судин, зокрема капілярів, сприяє поліпшенню кровообігу завдяки зняттю спазмів (спазмолітичної дії) і розширенню судин, знижує вміст шкідливого холестерину в кров'яному руслі, має м'яку діуретичну дію. З цією метою заведено пити трав'яні складки, до складу яких входять плоди та квітки глоду, глодушниковий чай, спиртові настоянки та навіть додавати сік із нього склад мультифруктових соків. В аптеках продаються спиртову настоянку глоду, але приймати її треба в вельми обмежених кількостях, все-таки, алкоголь протипоказаний у разі багатьох захворювань, від яких глід лікує.

Який же механізм лікувальної дії глоду криваво-червоного?

Секрет простий. Препарати цієї рослини мають кардіотонічну дію, що особливо добре проявляється у разі стомленого серця. Препарати глоду також запобігають передчасному втомі серцевого м'яза, водночас зменшуючи його збудливість і посилюючи скоротливу здатність. Під час їх вживання також зазначається усунення порушень серцевого ритму, зниження підвищеного артеріального тиску. Після проходження курсу лікування препаратами глоду зазначається поліпшення сну, полегшення стану у разі неврозів.

Колір глоду 

Показання до застосування глоду ліжечко-червоного

Корисні властивості цієї рослини перевірені століттями. На його основі готують відновлювальні та активні препарати для лікування різних захворювань нервової та серцево-судинної систем: розлади серцевої діяльності, слабкість серцевого м'яза й інші форми серцевої недостатності, інфаркт міокарда, ангіоневрози, гіпертеріоз, тахікардія, аритмія, початкові стадії гіпертонічної хвороби, надмірна збудливість нервової системи, безсоння.

Для того щоб зняти біль у серці, здебільшого буває достатнім прийняти лише 1 чайну ложку соку, вичавленого зі свіжих ягід глоду криваво-червоного.

Інші корисні властивості глоду — криваво-червоного

У процесі недавніх наукових досліджень встановлено, що в глоду містяться речовини, які зменшують кількість вільних радикалів в організмі, і все завдяки високому вмісту антиоксидантів. Тому глід уповільнює старіння на клітинному рівні.

Завдяки вираженій спазмолітичній дії препарати глоду покращують мозковий кровообіг, покращуючи постачання клітин мозку киснем. Тому ще одним показником до їхнього застосування є нервово-психічне перевтома, викликане стресами та психічними навантаженнями. Ця дія глоду виявляється завдяки тритерпеновим з'єднанням і флавоноїдам, що міститься в ньому. Седативні властивості рослини були відомі ще в давнину.

Глід криваво-червоний сприятливо впливає на ліпідний обмін. Встановлено, що він має найсильніші антисклеротичні властивості, тому рекомендується літнім людям і людям, які мають зайву вагу.

Препарати глоду, що входять до складу інших серцевих препаратів, підсилюють дію серцевих глікозидів. Тому рослина добре поєднується в комплексній терапії.

Користь рослини проявляється також у тому, що її вживання знімає головний біль, блокує алергічні реакції, запобігає напади епілепсії.

Глід показаний у разі дисфунцій щитоподібної залози, підвищеного вмісту цукру в крові.

Благотворно його вплив на органи травлення, оскільки він має жовчогінну дію, покращує роботу печінки та кишківника. У разі систематичного вживання плодів цієї рослини зазначається активізація обміну речовин, що призводить до виведення з організму токсинів і зниження зайвої ваги.

Рецепти препаратів глоду — криваво-червоного

Настоювання глоду

Під час її вживання поліпшується діяльність вегетативної нервової системи людини, яка іннервує всі кровоносні судини та внутрішні органи. Тому в кінцевому підсумку позитивний ефект позначається на стані всієї серцево-судинної системи. Готувати її треба у разі порушень центральної нервової системи, як-от підвищена збудливість і дратівливість, а також у разі вегетосудинних порушень і болів у зоні серця, особливо якщо вони викликані нервовими розладами. 

Простіше всього її придбати в аптечному пункті, де вона відпускається без рецепта лікаря. Однак приготувати її можна самостійно в домашніх умовах:

Рецепти приготування настоювання глоду в домашніх умовах:

1. Рецепт приготування настоювання зі свіжих плодів:

взяти одну склянку свіжих плодів і розтовкти їх в емальованому або скляному посуді (ні в жодному разі не в металевому);
розм'яті ягоди залити однією склянкою 70%-ного спирту;
поставити масу на 21 день у темне місце за кімнатної температури;
щодня збовтувати масу;
після закінчення терміну настоювання масу процідити через марлю або лійку з ватою.
2. Рецепт приготування настоянки із сушених плодів:

 100-150 грамів сухих плодів глоду спочатку треба перебрати, а потім роздроти або розмолоти в кавомолці;
залити отриманий порошок одним літром 70%-ного спирту або горілки;
поставити в темне місце за кімнатної температури на 21 день;
через зазначений час масу процідити.
Отримана настоянка буде жовтувато-червоною прозорою рідиною.

3. Рецепт приготування настоювання з квіток глоду:

100 г свіжих квіток рослини залити 100 мл спирту;
настоювати в темному місці за кімнатної температури 10 діб;
через вказаний час масу профільтрувати.
Як приймати настоянку глоду криваво-червоного?

Приймати тричі на день перед їдою по 20 крапель.

4. Рецепт швидкого приготування тонізувальної настоянки:

залити в емальованому посуді 5 столових ложок свіжих плодів склянкою горілки;
закрити масу кришкою й нагріти до 50 градусів;
остудити настойку, потім процідити, відірнувши водночас плоди.
Приготовану за останнім рецептом настоянку можна вживати по одній столовій ложці, оскільки концентрація активних речовин у ній буде нижчою, ніж у настоянці, приготованій за першими трьома рецептами.

Показаннями до застосування цієї настоянки є:

Початкові стадії серцевої недостатності; вегетосудиста дистонія, кардионієврози;
порушення серцевого ритму та кровообігу. У простих випадках досить застосовувати тільки настоянку глоду, у складніших — поєднувати з іншими серцевими препаратами;
ішемічна хвороба з нападів стенокардії;
гіперактивність щитоподібної залози та інші порушення ендокринної системи;
передменструальний синдром і клімактеричні розлади;
безсоння;
грип, бронхіт, під час пневмонії як додатковий засіб;
передозування серцевих ліків (для підтримки роботи серцевого м'яза).
Застосування препаратів глоду у разі різних захворювань:

Гіпертонія. Лікувальний ефект при цьому захворюванні пов'язаний із розслабленням стінок кровоносних судин. Зниження артеріального тиску на початкових стадіях гіпертонії під час проходження 20-денного курсу вживання настоювання стабільно. На пізніх стадіях гіпертонії лікувальний ефект виражений слабо, тому препарат застосовується в поєднанні з іншими лікарськими засобами. У будь-якому разі у разі гіпертонії самолікування небажано, а вживати препарати глоду можна тільки після консультації з лікарем.

Ішемія. Вживання препаратів рослини знижує частоту нападів стінокардії. Косивно лікувальний ефект проявляється через поліпшення жирового обміну та зниження рівня шкідливого холестерину в крові. Однак основний напрям під час лікування ішемії — правильне харчування і здоровий спосіб життя.

Нервове перенапруження, стрес. У цих випадках препарати глоду найкраще поєднувати з препаратами валеріани лікарської.

Атеросклероз, інфаркт, серцева недостатність. Паралельно з лікувальним харчуванням, правильним режимом навантажень і відпочинку рекомендується пройти тривалий курс лікування настойкою глоду. З цією метою треба приготувати самостійно або придбати в аптеці 20 флаконів по 100 мл настоянки та приймати її за такою схемою: тричі на день за 30 хвилин до їди впродовж 30 днів. Водночас у маленьку ємність треба накапати 30 крапель настойки та розбавити їх 30 мл (дві чайні ложки) води. Після проходження 30-денного курсу зробити 10-денну перерву, потім продовжити приймання. Продовжувати приймання не менш ніж 6 місяців. Для відстеження результатів раз на два місяці можна здавати загальний аналіз крові.

Криваво-червоний глід

Протипоказання до вживання глоду криваво-червоного

Їх небагато, але про них потрібно знати.

У свіжому вигляді глід, зокрема соки з нього, не рекомендується вживати дітям до 12 років. Небажане їх вживання також вагітними жінками та матерями, що годують. Навіть дорослим здоровим людям за один раз не можна з'їдати понад 200 г ягід, оскільки це може призвести до різкого зниження артеріального тиску, симптомами якого бувають головні болі, запаморочення, слабкість і сонливість. Можливі диспепсичні розлади у формі нудоти, блювоти та поносу.

Після вживання препаратів глоду личково-червоного через пів години бажано поїсти, інакше можуть з'явитися болі в животі.

Поєднувати вживання препаратів глоду з іншими препаратами, що надають таку дію, можна тільки після консультації з лікарем.

Глід криваво-червоний у лікувальному харчуванні

Чого тільки не готують із ягід цієї рослини! Соки, морси, компоти, начинка для пирогів, варення, джем, пастила, кисель — ось далеко не повний перелік, що можна зробити в домашніх умовах. Приведу деякі рецепти:

1. Сік із глоду. Для приготування соку знадобиться 1 кг свіжих ягід, 1 л води та 50 г (дві столові ложки) цукрового піску.

Ягоди відразу ж після збирання треба промити та відварити в невеликому 0,5 л води впродовж 1 години. Потім сам відвар зливають, отриману масу остуджують, протирають через сито. У отриману пюре з ягід додають воду, цукор, знову додають масу до кипіння і відразу після закипання остуджують. Отриманий напій проціджують і розливають по банках. Зберігати в холодному місці, але вжити бажано впродовж 3 діб.

2. Компот із глоду. Зрілі ягоди треба перебрати, вийняти з них насіння. Потім залити їх 30% цукровим сиропом і настоювати 8-10 годин. Потім сироп злити в емальований посуд і прокип'ятити, а ягоди розкласти по банках. Прокип'яченим сиропом знову залити плоди. Пастеризувати та закрити банки.

3. Глід із цукром. Перебрані ягоди треба спочатку бланшувати в окропі впродовж 2-3 хвилин. Потім додають цукор із розрахунку на 1 кг ягід 0,5 кг цукру. протерти через сито або друшляк. Суміш розкласти скляними банками, пастеризувати та закатати.

4. Пюре з ягід глоду. Зібрані стиглі ягоди ретельно вимити та залишити на добу (для розм'якшення). Потім їх помістити в каструлю, залити водою та варити до розварювання. Розварені ягоди протирають через сито, а приготовану масу розкладають скляними стерильними банками. Зберігають у льоху або холодильнику.

5. Побачило з ягід глоду. Плоди глоду відварити 10-15 хвилин, воду злити, ягоди остудити. У зварені ягоди додати цукор (на 1 кг ягід 0,5 кг цукру), додати води до потрібної густоти. Треба мати на увазі, що глід містить пектин, тому згодом повидло буде густішим, ніж відразу після приготування. Розкласти отриману масу по стерильних скляних банках і поставити в темне прохолодне місце.

6. Джем із глоду. Найкраще цей джем робити в суміші з яблуками. Для приготування джему з ягід глоду спочатку готується пюре (див. рецепт No4), яке змішується з такою ж кількістю яблучного пюре, приготованого з очищених яблук. Після цього до суміші додається цукровий пісок, знову все перемішується, додається вода в об'ємі, рівному половині об'єму змішаного пюре, і все вариться на слабкому вогні до отримання необхідного ступеня густоти. Витрата цукру — 0,5 кг на 1 кг глоду й 1 кг яблук.

7. Цукерки з глоду. Спочатку треба приготувати пюре з ягід (див. рецепт No4). Потім додати до нього цукор із розрахунку 400 г цукру на 1 кг пюре, а також крохмаль (100 г на 1 кг пюре). Отриману масу ретельно перемішати та розкласти на дерев'яному л�

Інформація для замовлення
  • Ціна: 60 ₴

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner