Хрін. Розсада ВКС.
18 ₴
- В наявності 465 од.
- +380 (96) 301-75-590 Вайбер. Лише для сповіщень.
Хрен. Коріння.
Агротехніка вирощування
Хрен зазвичай розмножують кореневими держаками, які висаджують навесні під час першої готовності ґрунту. Черенки заготовляють із маткових рослин восени під час прибирання. Великі кореневища відбирають як товарну продукцію, а дрібні, бічні корені, зрізані з кореневища, використовують на посадку. Найкращим посадковим матеріалом є відрізки бічних кореневищ завдовжки 15-20 см і товщиною 1-2 см. Можна висаджувати й коротші держаки, завдовжки не менш ніж 10 см і товщиною з олівцем (не більш ніж 1 см). На нижній частині держака роблять косий зріз, щоб під час посадки легко відрізнити верхню частину від нижньої. Верхню частину держаків обрізають перпендикулярно поздовжньої осі кореневища. Посадковий матеріал (черенки) зберігають упродовж зими в підвалах, переслаючи піском або торфом. Навесні, приблизно за місяць до посадки, черевички вносять у тепле приміщення. Середину черенків прикривають від світла мішковиною або іншим матер'яним матеріалом, а обидва кінці (до 5 см) залишають на світлі з тим, щоб торкнулися зростання нирок, що сплять. Можна прикопати черенки в ґрунт у теплицях, парниках (апрем) або в ящики з землею (торфом) косим зрізом униз.
Ранньої весни пророслі черевички хрена висаджують у відкритий ґрунт. Перед саджанням черевички хрона «засліплюють», тобто видаляють пальники, що сплять і причепилися в зріст нирок. Для цього грубою мішковиною протирають середину держака, не чіпаючи верхній і нижній кінці держака (на 2-4 см від країв) з проділими на них нирками. Після такої обробки буде рости вирівнянний, не гілкистий корінь.
Черенки садять у пухкий ґрунт на ділянці з рівною поверхнею або на грядах (з неглибоким пахотним горизонтом і близьким рівнем ґрунтових вод). Дівчата готують із осені. Під глибоке перекопування (до 30 см) на 1 м2 вносять:
3 кг гній або 6 кг торфокомпону, 50 г суперфосфату та 30 г хлористого калію. Якщо восени не вдалося заправити ґрунт гною, то ранньою весною вносять перегінний або торфокомпоніз під менш глибоку (20-25 см) перекопку і 20-30 г аміакової сталітри. Дівчата розрівнюють і черевички розміщують рядами з міжряджаннями 50 см. Посадку проводять за допомогою кілочків: встромлюють їх похило під кутом 45° на глибину, що перевищує розмір держака на 3-5 см, і в утворені отвори саджають держаки косим зрізом вниз на відстань 25-30 см одна від одної. Після висаджування ґрунт ущільнюють і поливають. Над верхніми нирками насипають невеликий шар ґрунту або торфу (на 2-4 см). Скоро хрен починає відростати. Догляд за хроном полягає в прополках бур'янів, пухкості міжрядів, підживках і проведенні поливів у посушливі роки.
У підживлювачі дають на 1 м2: по 4-5 г аміачної пелітри та хлористого калію, 7-8 г суперфосфату. Щоб отримати коренеплід великим і рівним, деякі овочеводи застосовують «тренування» — оброблення кореневищ хрону. Походить вона в тому, що влітку, коли ботва досягає 15 см, від кореня обережно відгрібають землю, приблизно на дві третини довжини. Усі великі бічні корені обрізають ножем, а дрібні видаляють, обтираючи кореневища грубою ганчіркою. Нижню кореневу мочку не чіпають. Потім коренеплод засипають вологим ґрунтом. «Тренування» кореневищ хрону роблять після дощу або по вербі. Прибирають хрен того ж року пізньої осені або восени наступного року, коли почнуть відмирати нижні листя.
Коріння викачують садовими вилами або вузькими загостреними лопатами. Листя з рослин зрізають, а в кореневищ хрону видаляють бічні корені, використовуючи їх на посадковий матеріал навесні. Великі товарні кореневища закладають на зберігання й застосовують у кулінарії за потреби. За гарного агротехніку урожай товарних кореневищ становить 1,0—1,5 кг/м2.
Всі ми знаємо, що хрон часто використовується як гостра приправа, яка за своїми смаковими якостями дорівнює гірчиці та може урізноманітнити різні страви. Однак хрен — це не тільки гостра, а й поживна та цілюща приправа. Хрен має багато корисних і лікувальних властивостей, завдяки чому хрон часто використовується в народній медицині для запобігання та лікування багатьох захворювань і недуг. Хрен вживають у невеликих кількостях для підвищення апетиту.
У складі хрону виділяються активні компоненти, ефірна олія з антисептичними властивостями й деякі вітаміни. Так, хрон виділяється своїми поживними властивостями, у сирому вигляді хрон містить приблизно 16% вуглеводів, до 3% азотистих речовин, а також деяку кількість жирів. А за вмістом вітаміну C хрин випереджає навіть лимон, і програє тільки шипшини та смородини. Хрен багатий на калій, кальцій, натріє, сірий, фосфор, залізо та інші мінеральні речовини. До складу хрону також входять вітамін С, аскорбінова кислота, фітонциди, ефірні гірчичні олії, цукор, крохмаль, смолисті речовини, вуглеводи, клітковина, вітаміни групи B, PP. У свіжому листі хрена багато каротину.
Корисні властивості хрону в протертому вигляді зберігаються, на жаль, не більш ніж тиждень. Тому хрен у баночках, який ми купуємо в магазинах, свої корисні властивості, найімовірніше, вже не проявить ніколи.
Хрен використовується в традиційній медицині як потужний збудливий засіб для травної системи. Також хрон застосовується для лікування запалень сечовивідних каналів. Хрен має потужну сечогінну властивість, тому використовується у разі нирковокам'яної хвороби, циститу, а також подагри та ревматизму. Припарки зі свіжого хрону корисні під час обмороження, лицьової невралгії та ревматизму суглобів. Хрен із оцтом і гліцерином застосовується для лікування коклюшу й ангіни. Може подразнювати шкірні покриви та слизову оболонку очей.
Основні атрибути | |
---|---|
Колір | Сірий |
- Ціна: 18 ₴